Nyheter

Ingen vinnare i toppmötet en seger för AIK

Hammarby hade chansen att nå ifatt, IFK Norrköping behövde tre poäng för att få kontakt. Ingen lyckades med de uppsatta målen i toppmötet. Mållöst på Östgötaporten var en seger för. . . AIK. En fotbollstabell ljuger aldrig.(TT)
Publicerad 13 augusti 2018

En fotbollstabell ljuger aldrig. Vem hade mest att förlora på den fullsatta (15 119) arenan? Givetvis IFK Norrköping, inför mötet åtta poäng efter ledande AIK och med både Hammarby och Östersund i bättre position för att utmana om SM-guldet.

Managern Jens Gustafsson gjorde vad han kunde för att tona ned betydelsen av matchen. Budskapet kokades ned till det här:

Det är långt kvar. Mycket kan hända. Inget är klart efter 17 omgångar. Det mesta avgörs under säsongens sista matcher.

Okej, visst... men få en spelare att tro på det?

Tungt tryck gav inget

Norrköping öppnade som om det inte fanns en allsvensk morgondag. Bestämt, distinkt, med högt bolltempo och precision i passningarna.

Det Norrköping saknade - tydligt förstärkt av överlägsenheten under matchens första tredjedel - var förmågan att komma till riktigt farliga lägen.

””

Trycket framåt gav stilpoäng, men för få vassa avslut. Det hade Jens Gustafsson svårt att smälta efteråt.

””

Och Hammarby - en seger från att gå upp poängmässigt jämsides med AIK?

En ovanlig syn

Framåt hände länge nästan ingenting för seriens målfarligaste lag. Helt enkelt för att Norrköping inte tillät det. För att anfalla måste du ha bollen. Den fick Hammarby knappt låna - och när man hade den var det mest på egen planhalva.

En ovanlig syn den här säsongen. Inte konstigt att det skapade både frustration och förvirring. Tränaren Stefan Billborn studsade fram och tillbaka mellan båset och sidlinjen. Gick inte instruktionerna fram kom spelare som Jiloan Hamad och Imad Khalili till Billborn och ställde frågor.

””

Jätteläge för Tankovic

Norrköping malde på, men Hammarby jobbade tålmodigt, hittade efterhand klarare struktur och linjer. Lagom till halvtid var toppmötet jämnt - och om inte David Moberg Karlsson jobbat hem som han gjorde, hade förmodligen Muamer Tankovic rullat in 0-1 mot klubben han fostrades i.

””

Nyförvärvet Vladimir Rodic, som hann få alla papper klara, kom in för Nikola Djurdjic med en halvtimma kvar. Matchen öppnade sig mer och mer, när båda lagen tog större risker.

Kalle Holmberg, delad skytteligavinnare 2017, hade varit på planen några sekunder när han fick chansen men avslutade lamt.

Det är inte hans säsong.

Efter tre raka matcher utan seger är frågan också om tåget gått för IFK Norrköping i jakten på AIK och Hammarby om SM-guldet.

TT