Nyheter

Mästarnas ryck gav femte raka finalen

Linköpingsmålvakten Marcus Högberg höll på att bli ett spöke för Skellefteå. Då kom mästarnas ryck. Tre mål i sista perioden gav seger med 3-1 och tog Skellefteå till femte raka SM-finalen och en chans på tredje guldet i rad.(TT)
Publicerad 5 april 2015

Slutspelssuccén Axel Holmström, Oskar Sundqvist och Martin Lundberg fixade målen som innebar 4-1 i matcher för Skellefteå.

Det andra och tredje målet kom inom loppet av 35 sekunder i mitten av den tredje perioden.

Marcus Högberg räddade 33 skott i den fjärde semifinalen och blev hjälte för Linköping. På påskdagen räddade han de 32 första skotten innan Skellefteå fick utdelning.

Det är tredje året i rad som Skellefteå besegrar Linköping i SM-semifinal och för andra året i rad avgjorde västerbottningarna på hemmaplan i den femte semifinalen efter att ha förlorat den fjärde på bortaplan.

Nu väntar Växjö eller Frölunda i SM-finalserien som börjar i Skellefteå den 12 april.

Gasen i botten

Skellefteå trampade gasen i botten från start och dominerade första perioden stort.

Men trots tre numerära överlägen och 18-6 i skott fick de två senaste årens mästarlag ingen utdelning.

Linköpings målvakt Marcus Högberg storspelade på nytt samtidigt som ineffektiviteten fortsatte att plåga Skellefteå.

Efter sammanlagt fyra raka utvisningar för gästerna åkte Skellefteå på tre raka under andra halvan av den andra perioden.

Hemmalaget klarade sig undan baklängesmål i över en minut i tre mot fem, men när domarduon Pehr Claesson och Mikael Nord tog en tveksam utvisning för sex utespelare på isen straffades Skellefteå.

Snygg styrning

Slutspelets poängkung Broc Little (fem mål och 14 poäng) styrde snyggt in Jonas Junlands backskott när 2.30 återstod av den andra perioden.

Skellefteå fortsatte att skapa lägen och till slut kunde Marcus Högberg inte stå emot.

På hemmalagets 33:e skott fick Axel Holmström utdelning. JVM-forwarden sköt högt i nättaket bakom Högberg och noterade sitt sjätte mål och sin 13:e poäng.

Sedan kom avgörandet. Två hemmamål inom loppet av 35 sekunder genom Oskar Sundqvist och Martin Lundberg ger ännu en SM-finalserie för Skellefteå.

TT