Nyheter

Mötet 1999: Kvallycka och konflikt

Sent ikväll möter Janne Anderssons landslag Luxemburg i VM-kvalet på Josy Barthel-stadion. För 17 år sedan kvalade Sverige in till EM-slutspelet på samma arena. Den kvällen bar även på en annan historia, om ett misslyckande och en konflikt som delade svensk fotboll i två läger.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Niclas Alexandersson gjorde det enda målet, det som förde landslaget till EM i Belgien och Nederländerna sommaren 2000. Medan han och Henrik Larsson, Johan Mjällby, Patrik Andersson med flera firade framgången lunkande förbundskaptenen Tommy Söderberg omkring ute på planen. Irriterad, arg och besviken. Hans sinnestillstånd hade inte förändrats när det var dags för presskonferensen. Han var kort i tonen, nära tårarna.

””

Paul Philipp, hans kollega i Luxemburg, undrade vad som var fel.

””

Surdeg som jäste

Philipp hade förstås inte bilden helt klar för sig, inte den fulla insikten i den surdeg som jäst ett tag mellan Söderberg och Pär Zetterberg, mittfältaren i Anderlecht som under flera år varit en av den belgiska ligans mest hyllade spelare.

En annorlunda spelare, en udda fågel, fostrad sedan tonåren i Anderlecht och med en annan syn på hur fotboll spelas. En stor begåvning, som Tommy Svensson släppte fram redan 1993. Hade det inte varit för en korsbandsskada hade Zetterberg varit med i VM 1994.

Nu var han tillbaka i landslaget för första gången på ett år, till den svenska publikens glädje. Några dagar tidigare hade "Zetterberg, Zetterberg, Zetterberg" mullrat på Råsunda. Fansen ville se honom mot Bulgarien, men han fick inte chansen.

””

Körde hem för gott

Zetterberg svalde besvikelsen, hoppades på spel mot Luxemburg. En match landslaget, precis som tanken är ikväll, skulle föra. Med Fredrik Ljungberg skadad och Johan Mjällby placerad som mittback var två platser på mittfältet öppna. Zetterberg fick ingen av dem, men kom in direkt efter pausen.

Efter matchen satte han sig i bilen och fick skjuts av sin pappa hem till Waterloo söder om Bryssel. Några veckor senare meddelade han att tiden i landslaget var över. En pressad Söderberg valde att kalla det en "time-out". Zetterberg var tydligare:

””

Försoning

Lars Lagerbäck, som från 2000 delade förbundskaptensjobbet med Tommy Söderberg, reste vintern 2001 till Aten (Zetterberg spelade då för Olympiakos) för lösa konflikten.

””

Men han återkom aldrig till landslaget. De 45 minuterna på Josy Barthel-stadion i september 1999 blev hans sista i blågult.

TT