Nyheter

Ny smäll för sargat Skellefteå

De senaste årens stormakt i svensk ishockey vacklar ordentligt. Skellefteå föll mot Djurgården i Globen, 1-2, och har noterat 2-13 på tre matcher. - De sköljer över oss, sade lagkaptenen Jimmie Ericsson.(TT)
Publicerad 6 oktober 2016

Skellefteå vann SM-guld 2013 och 2014, har varit i sex raka finaler och vunnit grundserien fyra säsonger i följd - men för närvarande är något ruttet i ishockeyriket Västerbotten.

Laget kom till Stockholm med 1-11 på två matcher - 1-7 borta mot HV71 i SHL och 0-4 i Finland i CHL-mötet med Jyp Jyväskylä.

Det blev inte bättre mot Djurgården. Skellefteå gav bort initiativet från första tekning och såg bortkommet ut på väg mot en knapp men tydlig förlust, 1-2. Och då har Djurgården inte precis imponerat i säsongsupptakten. Stockholmslaget hade faktiskt en sämre svit än gästerna inför torsdagens möte: fyra förluster i rad.

Visst är Skellefteå skadedrabbat - Henrik Hetta, Axel Holmström, Kyle Cumiskey, Fredrik Lindgren och Oscar Möller saknades på torsdagen - men det räcker inte som förklaring till haveriet.

””

Naivt och vekt

Skellefteå är yngst (23,93 år i snitt) och lättast (83,25 kilo) i SHL och i Globen var det naivt och vekt.

Det tog 53 sekunder för Djurgården att ta ledningen när Markus Ljungh gavs två chanser att överlista målvakten Joni Ortio - och det var bara början.

I den fjärde minuten fick Albin Lundin öppet mål, men missade. Efter sju minuter gjorde Lundin 2-0 - hans första mål i SHL.

””

Skellefteåledningen tog timeout där och då, efter 7.08. Ändå var Djurgården närmre 5-0 än bortalaget var att spräcka Mikael Tellqvists nolla i första perioden.

Det var fritt fram till det farliga området framför Ortio för Djurgårdsspelarna. Förutom målen och Lundins chans hade Mikko Kousa och Jeff Tambellini jättelägen att utöka hemmaledningen.

””

Ologisk reducering

I andra perioden fick Skellefteå en fribiljett in i matchen när Djurgårdens Emil Johansson drog på sig en onödig utvisning och Niclas Burström reducerade.

Målet gav dock ingen spelmässig effekt. Det var fortsatt Djurgården som skapade chanserna. Marcus Davidsson brände ett friläge, en hemmastyrning tog i målramens utsida och en annan gick tätt utanför.

Skellefteå skapade några ordentliga kvitteringschanser när Djurgården ängsligt försvarade ledningen i tredje perioden men tack vare flera högklassiga räddningar av Tellqvist kunde hemmalaget ta tre välförtjänta poäng.

””

TT: Funderar ni för mycket?

””

TT