Nyheter

Nylander satsar högt

William Nylander, 20, har stora planer. Framtidslöftet vill ta klassiska Toronto till NHL-toppen igen - och spela OS med Tre Kronor redan om 16 månader. - Det är viktigt, säger han. I våras tog talangen sina första skär i NHL och gjorde avtryck direkt med 13 poäng (6 mål+7 assist) på 22 matcher.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

I våras tog talangen sina första skär i NHL och gjorde avtryck direkt med 13 poäng (6 mål+7 assist) på 22 matcher.

Då hade Nylander under två halva säsonger i farmarlaget Toronto Marlies gjort 77 poäng på 75 AHL-matcher.

Nu ska han spela en ännu större roll i storklubben Maple Leafs som kom sist i fjol och har varit på dekis länge, men där ungdomar som Nylander och sommarens draftetta Auston Matthews, 19, fått Torontofansen att börja prata positivt om framtiden igen.

I de sista träningsmatcherna före NHL-starten - för Torontos del Ontarioderby borta mot Ottawa natten till torsdag - har de två spelat ihop.

””

Vana byten

Nylander fick spela center när han kom in i laget i våras, men nu kommer coachen Mike Babcock förmodligen att använda honom som ytterforward.

””

Han strålar av självförtroende och ser inga hinder framför sig. Nye målvakten Jhonas Enroth är precis som Williams pappa Michael från Huddinge och har följt 20-åringen sedan unga år. Han ser heller inga begränsningar för talangen.

””

Siktar mot OS

TT träffar Nylander på lagets träningsanläggning utanför centrala Toronto dagarna efter att Tre Kronor åkt ut World Cup. När nästa upplaga av turneringen spelas om fyra år är chansen stor att Nylander har en stor roll i Tre Kronor.

Själv hoppas Nylander att det blir NHL-deltagande i OS i Sydkorea redan om 16 månader - chansen ser inte jättestor ut just nu - och siktar i så fall på att vara med redan då.

””
””

Pappa Michael, som gjorde 15 NHL-säsonger, tog två VM-guld med Tre Kronor. Förra säsongen delade den manliga delen av familjen Nylander lägenhet i Toronto. Williams lillebror Alexander, 18, spelade då i förortslaget Mississauga i den kanadensiska juniorligan och pappa var assisterande tränare där.

Nu har Michael flyttat tillbaka till övriga familjen i Sverige och Alexander försöker ta en plats i Buffalo i NHL. Drömmen var att Toronto skulle ha draftat Alexander också, så blev det inte.

””

Redo att ta det stora klivet in i NHL.

TT