Annons
Nyheter

Parasport-bas positiv till svenskt OS

Den internationella paralympiska kommitténs ordförande Sir Philip Craven är positiv till det svenska intresset för vinter-OS och paralympics 2026. - De utmaningar som en svensk ansökan står inför kan man lika gärna kalla möjligheter, säger Craven till TT.(TT)
Publicerad 3 april 2017

Efter drygt 16 år som ordförande i internationella paralympiska kommittén (IPK) tackar den 66-årige britten för sig i september. I helgen besökte han Stockholm, inbjuden av de nordiska parasportförbunden som vill tacka honom för lång och trogen tjänst.

Väl på plats fick han förstås också fått frågan om hur han ser på det svenska intresset att bli värd för Paralympics- och vinter-OS 2026.

””
Annons

Även frågan om hur han ser på avstånden mellan Stockholm, den ort där de flesta Paralympics- och OS-sporterna är tänkta att hålla till, och Åre och Falun, som är alternativa orter för bland annat alpina fartgrenar och backhoppning, får ett artigt svar:

””

"Större än idrott"

Förra gången SOK (Sveriges olympiska kommitté) visade intresse för ett svenskt värdskap för OS och Paralympics var inför vinterspelen 2022. Den gången föll planerna sedan en majoritet i Stockholms kommunfullmäktige varit kallsinniga till planerna på ett gigantiskt sportevenemang i huvudstaden.

””

Vill välkomna ryssar

Philip Craven var en av de ledare som hårdast förespråkade att Ryssland skulle utestängas från fjolårets Paralympics i Rio de Janeiro, en synpunkt som fick gehör ända upp i idrottens skiljedomstol.

I nästa års Paralympics i Pyeongchang i Sydkorea, hoppas Craven att de ryska paralympierna är tillbaka, trots de allvarliga dopningsanklagelserna mot landet.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons