Annons
Nyheter

Attentat i Dortmund misstänkt terrordåd

En person har gripits misstänkt för attentatet mot Dortmunds spelarbuss. Enligt tyska myndigheter handlar det sannolikt om ett terrordåd. Men vem och vad som ligger bakom dådet är fortfarande en gåta. Hittills har en person gripits för attacken i Dortmund.(TT)
Publicerad 12 april 2017

Hittills har en person gripits för attacken i Dortmund. Ytterligare en person är misstänkt för att ha varit inblandad.

””

Enligt åklagarmyndigheten finns båda de misstänka i "det islamistiska spektrat". Med anledning av dådets art, utgår utredarna från att det handlar om ett terrordåd.

””
Annons

I närheten av den attackerade bussen hittades tre likalydande skrivelser som tar på sig dådet. Det är dock för tidigt att säga om texten, som bland annat kräver att tyska stridsflygplan ska dras tillbaka från Syrien och att den amerikanska flygbasen Ramstein i södra Tyskland ska stängas, är äkta.

Terrorexperten Georg Mascolo ställer sig tveksam till brevens äkthet. IS har aldrig tidigare lämnat brev, påpekar han och tycker också att kraven som framförs är underliga.

””

Ett brev där Antifa tar på sig dådet förmodas vara en förfalskning, kanske från högerradikala grupper som försöker lägga skulden på sina politiska motståndare.

Merkel: "Förfärad"

De tre sprängladdningarna som detonerade när bussen passerade var laddade med metallstift.

””
””

Förbundskansler Angela Merkel är "förfärad" över det som hänt i Dortmund, enligt en talesperson.

””

När laget samlades för den första träningen efter dådet sade Dortmunds vd Hans-Joachim Watzke att klubben inte tänker ge vika.

"I omklädningsrummet bad jag laget att visa för allmänheten att vi inte ger efter för terror", skriver Watzke på Twitter.

Bartra saknades

På träningen saknades den spanske försvararen Marc Bartra, som skadades av splitter i samband med explosionen.

””
Annons

Marc Bartra återhämtar sig nu efter en lyckad handledsoperation.

””

"Inte gisslan"

Även om man tvingades skjuta upp Champions League-kvartsfinalmatchen mellan Dortmund och Monaco, säger Monacos vice ordförande Vadim Vasiljev att "fotbollen inte får tas som gisslan".

””

Säkerheten är skärpt under kvällens match, med ett extra stort antal poliser på plats. Båda lagens hotell är också satta under polisbevakning. Det kommer även att vara höjd säkerhet kring Bayern Münchens hemmamatch mot Real Madrid.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons