Nyheter

Rakhshani hjälte i Växjös finaldebut

Två mål av Rhett Rakhshani gav Växjöjubel i den historiska SM-finaldebuten. Lakers blev första lag sedan 2012 som lyckades besegra Skellefteå i finalmatch efter 2-1-vinsten på bortaplan.(TT)
Publicerad 12 april 2015

Skellefteå har vunnit de två senaste årens finalserier i fyra raka matcher och hade inte fått stryk i en finalmatch sedan Brynäs säkrade SM-guldet i den sjätte finalmatchen i Gavlerinken 2012.

Nu blev Växjö första lag att lyckas - dessutom på bortaplan inför 6 001 åskådare i ett utsålt Skellefteå Kraft Arena.

Söndagen den 12 april var ett historiskt datum för Växjö Lakers, den unga klubben som bildades 1997.

Första SM-finalen genom tiderna - och vad passade då bättre än att det blev mål på det första finalskottet.

Backen Niclas Lundgren nedlyft fastnade på ett par spelare framför mål och Rhett Rakhshani var blixtsnabbt framme och vispade in ledningsmålet för Lakers.

Segerrutin

Växjö må vara nytt i finalsammanhang, men det finns en hel del finalrutin i laget och sex av spelarna har vunnit mästerskap.

Skellefteå, som gör femte raka finalen och jagar tredje raka guldet, kvitterade efter 9.26 efter första perioden på rena drömmålet.

Finländske forwardsstjärnan Janne Pesonen styrde med en hand på klubban snyggt in kvitteringen på Andrew Calofs passning. Pesonen kom till Skellefteå i januari och gjorde succé i grundserien, men i slutspelet har det gått tyngre och kvitteringen var hans tredje mål.

Andra målet

Men Rhett Rakhshani fortsatte att göra rätt.

Han touchade ett skott från backklippan Noah Welch efter 15.15 och vips var Växjö i ledning igen.

Smålänningarna gjorde en vass första finalperiod. Det var som väntat Skellefteå som drog upp tempot och anföll, men Växjös starka defensiv fanns på plats. Sedan tog laget tillvara på chanserna framåt.

I den andra perioden var Växjös försvarsspel ytterligare ett snäpp bättre. Hemmalaget fick tre numerära överlägen, men kom ingenstans och sköt bara sju skott på mål.

Växjö fortsatte att styra undan framstormande Skellefteåspelare i sista perioden. Det som slank igenom såg målvakten Cristopher Nihlstorp till att ta. Skellefteå hade ytterligare två powerplay, det sista med två minuter kvar, men lyckades inte få utdelning.

Den andra finalmatchen spelas i Växjö på tisdag.

TT