Annons
Nyheter

RF: Visselblåsare kan avslöja övergrepp

Idrotten måste bli tryggare och mer transparent. För att avslöja missförhållanden vill Riksidrottsförbundet därför införa en visselblåsarfunktion. - Väldigt mycket kan avslöjas genom den, säger RF:s ordförande Björn Eriksson.(TT)
Publicerad 11 april 2017

För några år sedan blev det stor uppmärksamhet i Sverige när höjdhopparen Patrik Sjöberg i sin självbiografi berättade om övergrepp han utsatts för av sin tränare, styvpappan Viljo Nousiainen. Det är ett bra exempel på händelser som måste avslöjas mycket tidigare, säger Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson.

””

Etisk idrottskod

Annons

Flera specialidrottsförbund, däribland Svenska gymnastikförbundet och Svenska friidrottsförbundet, har inför Riksidrottsmötet i maj lämnat in motioner om att införa en visselblåsarfunktion och en etisk kod inom idrotten. Båda dessa förslag ställer sig RF nu bakom.

Visselblåsarfunktionen finns redan i dag hos RF inom områden som dopning och matchfixning.

””

"Idrotten en måltavla"

På så sätt ska personer på ett enkelt och anonymt sätt kunna informera om oegentligheter inom idrotten med syftet "att öka förutsättningarna för att oegentligheterna ska bli kända och åtgärder vidtas".

””

Förslagen, som läggs fram inför Riksidrottsmötet i Karlstad 19-21 maj, handlar också om att införa en idrottens ombudsman, som ska ge råd och stötta föreningar och idrottsförbund.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons