Annons
Nyheter

Sjarapovas comeback delar tennisvärlden

Den 26 april ställer sig Maria Sjarapova åter på baslinjen. Comebacken har blivit en vattendelare i tennisvärlden. - Hon fick ett för milt straff, säger expertkommentatorn Janne Gunnarsson till TT. Nyheten kom helt oförutsedd i mars 2016.(TT)
Publicerad 11 april 2017

Nyheten kom helt oförutsedd i mars 2016. Vid en minst sagt välregisserad presskonferens på ett lyxhotell i Los Angeles berättade Maria Sjarapova att hon tidigare under året testat positivt för meldonium. Ämnet som förbjöds vid årsskiftet och som fällde flera stora idrottsstjärnor.

Sjarapova påstod att hon hade tagit hjärtmedicinen i omkring tio år.

””
Annons

Hon fortsatte:

””

Och en chans till, det har hon fått.

Gräddfil tillbaka

Den från början två år långa avstängningen kortades ner till 15 månader, vilket betyder att hon är fri att spela tennismatcher igen från och med onsdagen den 26 april. Lägligt nog spelas den första omgången av Stuttgarts WTA-turnering just den dagen - och Sjarapova har fått ett wild card till tävlingen.

Vissa, bland annat WTA-chefen Steve Simon, välkomnar den ryska megastjärnan - med bland annat fem grand slam-segrar på kontot - tillbaka med öppna armar. Andra ställer sig mer tveksamma. En av dem är herrarnas världsetta Andy Murray.

””

Tränaren och expertkommentatorn Janne Gunnarsson är på samma linje.

””
””

"Handlar om business"

Så varför väljer då den ansedda turneringen i Stuttgart att bjuda in Sjarapova?

Enligt Gunnarsson är svaret enkelt.

””

Den tjeckiska stjärnspelaren Barbora Strycova vet hur det är att komma tillbaka från en dopningsavstängning. 2013 stängdes hon av i sex månader efter att ha ätit en bantningsmedicin som innehöll ett förbjudet ämne. Men när hon var spelklar igen fanns ingen genväg till toppen.

””
””
Annons

Hungrig och motiverad

Under de 15 månader som Maria Sjarapova har varit borta från tennisen har hon bland annat studerat vid Harvard, skrivit en bok och tränat boxning.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons