TT-Sport

Sponsorbråk inför O-ringen - stjärnorna bojkottar

TT-Sport Artikeln publicerades

Kritiska röster höjs inför O-ringen. Flera landslagslöpare bojkottar orienteringsfesten på grund av att den sponsras av ett företag som tillverkar vapen och militära fordon.(TT)

O-ringen lockar i år 20 000 deltagare, men flera av Sveriges största stjärnor kommer inte till start. Dels ligger VM bara en vecka efter tävlingen, vilket gör att flera landslagslöpare inklusive Tove Alexandersson väljer VM-uppladdning före O-ringen.

Men nu går också flera löpare ut och säger att de bojkottar O-ringen på grund av en av tävlingens största sponsorer, BAE Systems Hägglunds.

– Jag kommer inte att springa O-ringen i år på grund av BAE:s sponsorskap. Jag har tre veckor kvar till VM och vill inte lägga mer kraft på det här just nu, säger landslagslöparen Helena Bergman till Allehanda.

Namninsamling

  Hon har tillsammans med den tidigare landslagslöparen Maria Magnusson startat en namninsamling som uppmanar Orienteringsförbundet och O-ringen AB (som ägs av Orienteringsförbundet) att säga upp avtalet med Hägglunds.

  Helena Bergmans man, Gustav Bergman, säger att han velade fram och tillbaka om han skulle vara med, bland annat på grund av VM-förberedelserna.

  – Men när jag fick reda på det här med att BAE Systems skulle sponsra O-ringen så blev det ett lätt beslut. Jag kan inte stå bakom att vi samarbetar med den här typen av vapenföretag, säger han.

  "Passerat alla moraliska gränser"

  Maria Magnusson kommer att delta i O-ringen, men säger att hon ska driva frågan på plats.

  – Avtalet borde aldrig ha upprättats. Tar man in en sådan sponsor har man passerat alla moraliska gränser. Det är långt ifrån okej, säger hon.

  O-ringens vd Henrik Boström säger att Hägglunds blir kvar som sponsor, och förklarar det bland annat med att man behöver företagets bandvagnar för sjukvårdslösningar.

  – Det är alltid välkommet med debatt och jag förstår deras ståndpunkt. BAE är ett globalt företag och det komplicerar bilden. Vi har avtal med det lokala företaget Hägglunds. Sedan vet jag inte om 350 namnunderskrifter väger så tungt med tanke på att 20 000 orienterare väntas komma till Örnsköldsvik, säger Boström.