Nyheter

Tiotusentals på tysk antirasistisk konsert

Efter flera dagars oroligheter hölls en konsert mot rasism, främlingsfientlighet och våld i tyska Chemnitz. Tiotusentals deltog i evenemanget, som gick lugnt till.(TT)
Publicerad 3 september 2018

Under parollen "Wir sind mehr" (Vi är fler) samlades på måndagen tiotusentals fredliga demonstranter utanför Johanniskyrkan i centrala delarna av staden. Konserten med flera namnkunniga tyska artister inleddes med antirasistiska tal och en tyst minut för den knivmördade 35-årige tysk, vars död var den direkta orsaken till de högerextrema och främlingsfientliga demonstrationer som inleddes förra helgen och som plågat staden under hela veckan.

Polisförbud

Enligt Chemnitz kommuns officiella uppgifter lockade konserten 65 000 personer. Inga oroligheter rapporterades under måndagen. Den främlingsfientliga lokala organisationen Thügida planerade att demonstrera mot konserten och "antitysk hets", men under dagen förbjöd polisen demonstrationen.

I Dresden höll den islamfientliga rörelsen Pegida samtidigt en demonstration, i samband med den kunde polisen gripa en man som attackerade en journalist under oroligheterna i Chemnitz i lördags.

"Mobilisera mot hatet"

Det europeiska journalistförbundet, European federation of journalists, hade inför måndagen uppmanat den tyska polisen att agera hårdare mot våld mot journalister.

Tidigare under dagen hade förbundskansler Angela Merkel uppmanat tyskarna att mobilisera mot hatet. Merkels talesperson Steffen Seibert sade enligt nyhetsbyrån AFP att det var förståeligt att knivdådet orsakade oro, men att "våldsbenägna högerextrema och nynazister som marscherar har inget att göra med sorgen för en avliden".

TT