Nyheter

Arbetarpartiet väntas förlora makt

Väljarna i Brasilien går på söndagen till val för första gången sedan avsättningen av president Dilma Rousseff. Hennes Arbetarparti väntas bli straffat och förlora makten i flera städer.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

Väljarna i Brasilien går på söndagen till val för första gången sedan avsättningen av president Dilma Rousseff. Hennes Arbetarparti väntas bli straffat och förlora makten i flera städer.

Valet av borgmästare och kommunstyrelser i 5 568 städer blir ett test på hur stödet ser ut för de politiska partierna efter alla korruptionsskandaler och den värsta ekonomiska recessionen sedan 1930-talet.

Michel Temer tog över presidentposten efter Rousseffs avgång och hans mittenparti PMDB väntas göra bra ifrån sig och ta över flera städer. Även det andra stora mittenpartiet PSDB väntas göra ett bra val och ta över borgmästarposten i megastaden São Paulo, en post som ger partiet en bra plattform inför presidentvalet om två år.

Valet är det första som hålls med nya striktare regler för kampanjfinansiering som infördes efter korruptionsskandalen i det statliga oljebolaget Petrobras. De nya reglerna har favoriserat välbärgade kandidater som kan betala ur egen ficka.

TT