Nyheter

Bakgrund: Mordet på Kim Wall

På kvällen den 10 augusti 2017 stiger den svenska journalisten Kim Wall ombord på Peter Madsens ubåt UC3 Nautilus i Köpenhamn. Hon ska skriva ett reportage om honom. Följande natt slår Walls pojkvän larm om att ubåten inte har kommit tillbaka. Tidigt på morgonen den 11 augusti påbörjas sökandet.(TT)
Publicerad 8 augusti 2018

Följande natt slår Walls pojkvän larm om att ubåten inte har kommit tillbaka. Tidigt på morgonen den 11 augusti påbörjas sökandet.

På förmiddagen meddelar Peter Madsen via radio att han är på väg tillbaka. Klockan 11 sjunker plötsligt ubåten. Madsen räddas av en privatbåt, men Kim Wall återfinns inte. Madsen hävdar då att han har släppt av henne kvällen innan.

Nästa dag häktas Madsen, misstänkt för att ha orsakat Walls död.

Efter att ubåten har bärgats meddelar polisen att den tekniska undersökningen visar att den har sänkts avsiktligen. Kim Wall saknas fortfarande och dykare letar efter hennes kropp.

Den 21 augusti hittas delar av en kvinnokropp i vattnet utanför Amager. Två dagar senare bekräftar Köpenhamnspolisen att den döda kvinnan är Kim Wall. Senare hittas även huvudet och andra kvarlevor.

Peter Madsen ändrar flera gånger sin berättelse om vad som hänt Kim Wall. I slutet av oktober erkänner han att han styckat kroppen och slängt kroppsdelarna i havet.

Den 16 januari 2018 åtalas Madsen för mord, sexbrott under särskilt försvårande omständigheter och brott mot griftefrid.

Rättegången inleds den 8 mars och den 25 april faller Köpenhamns byrets dom: Livstids fängelse.

Madsen, som hela tiden har förnekat mord, överklagar omgående straffets längd. Huvudförhandlingarna i danska hovrätten startar den 5 september.

TT