Nyheter

Tårgas mot Bembaanhängare i Kinshasa

Polisen i Kinshasa har använt tårgas mot de tusentals demonstranter som samlats på huvudstadens gator för att välkomna den tidigare vicepresidenten Jean-Pierre Bemba. Bemba har återvänt hem för att meddela sin kandidatur till det kommande presidentvalet.(TT)
Publicerad 1 augusti 2018

Tiotusentals människor har gått ut på gatorna i Kongo-Kinshasas huvudstad för att visa sitt stöd för Bemba. Situationen har på sina håll blivit orolig och polisen har skjutit tårgas mot folksamlingen, bland annat på Lumumba Boulevard, som är en av stadens två huvudgator.

Bemba dömdes 2016 till 18 års fängelse av Internationella brottmålsdomstolen för brott mot mänskligheten, men överklagade, och frikändes i juni i år. Han möttes av tusentals anhängare när han landade på huvudstaden Kinshasas flygplats på onsdagsförmiddagen.

Kongo-Kinshasa, som styrs av presidenten Joseph Kabila, befinner sig i ett politiskt instabilt läge. Kabila har varit president sedan 2001 och sitter kvar, trots att landets grundlag förbjuder en president att sitta längre än två mandatperioder, en gräns Kabila passerade i slutet av 2016. Huruvida Kabila, som besegrade Bemba i valet 2006, ämnar ställa upp i december, är oklart.

TT