GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Berlins borgmästare varnar för mur - Netanyahu hyllar

Borgmästaren i Berlin tycker inte att Donald Trump ska låta bygga en mur mot Mexiko. Israels premiärminister anser däremot att det är en bra idé. Tysklands erfarenhet av att bygga murar mellan folk är inte den bästa.(TT)
Publicerad 28 januari 2017

Tysklands erfarenhet av att bygga murar mellan folk är inte den bästa. Med Berlinmuren (eller "den antifascistiska skyddsvallen", som den kallades på östtyskt nyspråk) i färskt minne ser många tyskar med fasa på Donald Trumps planer på ett murbygge längs gränsen mot Mexiko.

Vädjar till USA

Berlins borgmästare Michael Müller säger i ett uttalande att han inte stillatigande tänker se på medan ett land planerar att bygga en ny mur, 28 år efter att "Die Mauer" föll.

"Ingen vet så väl som vi berlinare hur mycket lidande denna delning, befäst av taggtråd och en mur, vållade en hel kontinent", säger Müller.

"I dag, i början av 2000-talet, kan vi inte bara acceptera att alla våra historiska erfarenheter kastas överbord av dem som vi till stor del har att tacka för vår frihet - amerikanerna. Jag vädjar till Förenta staternas president att inte slå in på den här vägen av isolering och exkludering", fortsätter han.

"Stor succé"

Müller tycker att Trump borde låta sig inspireras av dem amerikanske presidenten Reagans appell till Sovjetunionens ledare Michail Gorbatjov 1987:

"Tänk på er föregångare Ronald Reagan. Minns hans ord: 'Riv denna mur!'. Och därför säger jag: Käre herr president: Bygg inte denna mur!"

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är av en annan åsikt.

"President Trump har rätt. Jag byggde en mur längs Israels södra gräns. Den stoppade all illegal invandring. Stor succé. Bra idé", skriver Netanyahu på Twitter, och lägger till bilder på de amerikanska och israeliska flaggorna.

TT