Annons
Nyheter

Buffett: Har skattat sedan 1944

Även mångmiljardären Warren Buffett har genom "massiva" avdrag undvikit att betala skatt, hävdade Donald Trump. Nu ger Buffett svar på tal: "Jag har betalat federal inkomstskatt varje år sedan 1944, när jag var 13", skriver han.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

Kanske begick Republikanernas presidentkandidat Donald Trump ett misstag när han i söndagens debatt mot rivalen, Demokraternas Hillary Clinton, drog in den legendariske affärsmannen Warren Buffett i diskussionen om USA:s skattesystem.

Under debatten medgav Trump för första gången att han genom att göra avdrag för en mångmiljardförlust 1995 sluppit att betala federal inkomstskatt i åratal. Men, tillade Trump, även välbärgade amerikaner som stödjer Clinton har utnyttjat systemet på samma sätt.

””
Annons

Inte gjort avdrag

86-årige Buffett - grundare, vd och huvudägare i jättekonglomeratet Berkshire Hathaway och en av världens allra rikaste - har nu kommenterat påståendet.

"Han har inte sett mina deklarationer. Men det är med glädje som jag ger honom faktauppgifterna", skriver Buffett i ett uttalande.

Miljardären påpekar att han betalade drygt 1,8 miljoner dollar, cirka 16 miljoner kronor, i federal inkomstskatt i fjol. Tidigare år har inbetalningar, avdrag och skattesatser varit i samma storleksordning.

Buffett säger sig ha kopior av alla de 72 deklarationer som han lämnat in sedan 1944, och uppger alltså att han redan som 13-åring betalade federal inkomstskatt. Men, tillägger han, första året blev det bara sju dollar i skatt. Några förlustavdrag av det slag som Trump uppmärksammats för har Buffett aldrig gjort, hävdar han.

Finns inga hinder

Trump har, till skillnad från tidigare presidentkandidater i USA, vägrat att offentliggöra sina deklarationer, med hänvisning till att USA:s skattemyndighet IRS håller på att granska dem. Men det argumentet håller inte, enligt Warren Buffett:

"Jag har granskats av IRS flera gånger och jag är även för närvarande under granskning. Jag har inga problem med att släppa min skatteinformation medan jag granskas", skriver Buffett, och tillägger att det inte finns några regler som hindrar Trump från att vara lika öppen.

Det var i början av oktober som The New York Times avslöjade att Trump kan ha undvikit att betala federal inkomstskatt i nästan två decennier efter stora förlustaffärer under 1990-talet.

Warren Buffett var, med en nettoförmögenhet på 60,8 miljarder dollar (över 500 miljarder kronor), trea på affärsmagasinet Forbes lista över världens rikaste 2016. På samma magasins "realtidslista" har han halkat ner en position, till fjärdeplatsen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons