Annons
Nyheter

Colombia jublar som när "Gabo" vann

I Colombia jämförs fredspriset till president Juan Manuel Santos Calderón ofrånkomligen med det magiska ögonblicket för 34 år sedan då Gabriel García Márquez fick Nobelpriset i litteratur.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Flera tidningar gör kopplingen till de två colombianernas - landets hittills enda som tilldelats ett Nobelpris - gemensamma engagemang för fred. "Båda arbetade med syftet att finna vägar till nationell försoning", skriver El Nuevo Siglo i en analys.

Det var president Santos som utlyste tre dagars landssorg när "Gabo" avled i april 2014. García Márquez fick sitt Nobelpris 1982 som en av de främsta företrädarna för magisk realism, en litteraturgenre särskilt stark i Latinamerika, och mest känd och älskad för romanen "Hundra år av ensamhet".

Annons

Förvånad glädje

Till La Republika säger Amilkar Acosta Medina, chef för Federación Nacional de Departamentos:

””

På Bolívarplatsen i centrala Bogotá vaknade en grupp campande fredsaktivister till nyheten att presidenten fått fredspriset.

””

Ökat fredshopp

Reuters talade med 35-årige Juan Tomás Gómez som höll på att lasta av en lastbil i huvudstaden. Han var säker på att fredspriset kommer att bidra till ett slut på det över 50 år långa inbördeskriget.

Adriana Pérez, en 26-årig lärare också i Bogotá, reagerade på liknande sätt:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons