Nyheter

Delstater backar om religionslagar

Efter protester från stora företag tvingas nu två amerikanska delstater revidera omstridda lagar som anses tillåta diskriminering av homosexuella. Bland andra butikskedjan Wal-Mart kastade sig in i debatten.(TT)
Publicerad 2 april 2015

Guvernören i Arkansas, Asa Hutchinson, uppmanar nu delstatskongressen att skriva om en nyligen antagen lag om religionsfrihet.

””

En dag tidigare lovade delstaten Indianas guvernör att en liknande lag ska ses över. Indiana har sedan lagen trädde i kraft i förra veckan drabbats av protester och hot om bojkott och stämningar från mäktiga företag.

Laglig diskriminering

Många amerikanska delstater, liksom den federala regeringen, har lagar som tillåter medborgare att stämma de styrande om de anser att deras religionsfrihet kränks. Men lagarna i Indiana och Arkansas går längre och tillåter stämningar mellan privatpersoner och företag.

Det skulle kunna öppna för att enskilda företagare, till exempel florister eller restaurangägare, använder lagen som skydd om de stäms för diskriminering för att de vägrat leverera till ett samkönat äktenskap. Kritiker anser att det gör det lagligt att diskriminera homosexuella.

Inte bara hbtq-rörelsen har protesterat. Den här gången har stora företag som Wal-Mart, Twitter, Cisco och Starbucks kastat sig in i debatten och krävt att lagarna skrivs om.

"Hat på menyn"

Även en liten pizzeria i Indiana har fått känna av de nya debattvindarna i USA. Sedan ägaren i en intervju i lokal-tv ställt sig bakom den kontroversiella lagen har en proteststorm blåst upp på sociala medier.

””

Pizzerians hemsida fylldes på några timmar av över 1 600 negativa recensioner.

"Skulle Jesus äta här? Jag tror inte det. Det enda de har på menyn är hat", skrev Bill från San Francisco.

TT