Nyheter

Dödades när de reparerade sjukhus

Sedan det största sjukhuset i det belägrade östra Aleppo totalförstörts blir situationen allt mer akut i den syriska staden. Flera människor som arbetade med att återställa sjukhuset efter tidigare attacker ska ha dödats.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Det så kallade M10, östra Aleppos största sjukhus, hade redan attackerats vid fyra tillfällen under förra veckan. En attack i lördags satte sjukhuset ur spel och vårdpersonalen tvingades ta sin tillflykt till en källare i närheten. Men i måndags hade underhållsarbetare och sjukvårdspersonal vågat sig ut för att börja reparera byggnaden.

Då kom nästa attack.

Tre döda

Bomben slog ned framför sjukhusets entré - tre av underhållsarbetarna dog och en sjuksköterska och en ambulansförare skadades, uppger Syrisk-amerikanska medicinska sällskapet (Sams) i ett uttalande.

"Sjukhuset är nu helt förstört", konstaterar Sams, en av organisationerna som stött vårdinrättningen.

De uppskattningsvis minst 250 000 civila som finns kvar i de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo har nu bara fem fungerande sjukhus - som delar på runt 30 läkare - att tillgå, enligt Sams. Detta i en situation där de syrisk-ryska bombanfallen, och efterföljande vågor av skadade och döda, kommer tätare än någonsin när regimen trappat upp försöken att återta hela staden.

Akut brist

Inga nödsändningar kan nå den belägrade staden. Hjälporganisationer rapporterar om allt mer akut brist på såväl sjukvårdsmateriel och mediciner som mat, rent vatten, elektricitet och bränsle.

Samtidigt fortsätter striderna även på andra håll i Syrien. I söndags skadades ett sjukhus på landsbygden i Hama-provinsen i två vågor av flyganfall, enligt den internationella organisationen UOSSM. Sjukhuset är beläget i en bergsgrotta och har kunnat stå emot tidigare attacker, varför man misstänker att en särskild form av bomber avsedda att tränga igenom till mål under jord använts denna gång.

TT