Annons
Nyheter

Dödlig människosmuggling upp i rätten

Tre män har dömts till 20 års fängelse vardera i Italien efter tragedin där 49 migranter kvävdes till döds på Medelhavet i augusti i fjol. I Ungern ska åtta män ställas inför rätta efter att 71 migranter hittades kvävda i en lastbil.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

En domare i Catania på Sicilien har dömt tre män till 20 års fängelse vardera efter migranter kvävdes till döds i bränsleångorna under däck vid färden på Medelhavet mot Italien. De tre - en 19-årig libyer, en 24-årig algerier och en 24-årig marockan - döms för mord och människosmuggling. Ytterligare fem misstänkta från fiskebåtens besättning inväntar rättegång.

312 personer räddades från det överlastade fartyget. Det höll på att sjunka utanför Libyens kust när italienska flottan nådde fram.

Annons

Ungerska myndigheter uppger också att åtta män - en afghan och sju bulgarer - ska ställas inför rätta för en annan tragedi där 71 kvävda migranter hittades i en övergiven lastbil på den österrikiska sidan av gränsen, också i augusti i fjol. Fyra av männen är misstänkta för dråp medan de övriga sannolikt blir åtalade för människosmuggling, säger Zoltan Boross, chef för ungerska polisens enhet mot människosmuggling.

Ytterligare tre misstänkta är ännu på fri fot.

Händelsen skickade en chockvåg genom Europa. Kropparna var i förruttnelse när de påträffades i lastbilen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons