Nyheter

Matthew slår med kraft mot Florida

Orkanen Matthew beskrivs som livshotande på sin väg mot amerikanska Florida. "Vi har inte sett en så här kraftig orkan på nästan ett årtionde", skriver amerikanska beredskapsmyndigheten Fema. Dödstalen efter orkanen Matthew stiger kraftigt i Haiti.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Dödstalen efter orkanen Matthew stiger kraftigt i Haiti. Enligt Reuters har minst 339 personer omkommit och nu drar cyklonen vidare mot Florida. Orkanstyrkan har skrivits ner från klass fyra till klass tre, vilket fortfarande är en mycket stark orkan. Enligt AFP har tre miljoner kustboende amerikaner fått order att evakuera.

””
””

Djuren orkansäkras

Naki Carter arbetar vid Palm Beach Zoo, där man i flera dagar förberett sig för att sätta djuren i säkerhet i betongbyggnader där fönstren täckts med plank.

””

Orkanen Matthew kommer antagligen att slå mot Floridas östkust med förödande kraft, uppger det nationella orkancentret NHC. Men centret varnar för att vindarna kan vara kraftiga långt in i landet.

"Boende i mobila hem (exempelvis husvagnar och husbilar) under evakueringsorder måste lyda", skriver NHC.

President Barack Obama har utlyst federalt undantagstillstånd i Florida, South Carolina och Georgia inför Matthews ankomst.

"Katastrofalt"

Haiti har drabbats mycket hårt av Matthew. Utöver att minst 339 personer har dött, har mer än 29 000 hem förstörts och 20 000 har tvingats lämna sina hem. Interimpresidenten Jocelerme Privert flög över de drabbade områdena för att få en uppfattning om skadorna.

””

Unicef beskriver situationen som allvarlig.

””

Unicef har lyckats nå södra ön med nödsändningar. Tillsammans med myndigheter och andra organisationer håller man nu på att kartlägga behoven.

Barn drabbas

””

1,2 miljoner människor beräknas ha påverkats, hälften av dem är barn. Organisationen Hoppets stjärna, som har medarbetare på plats, skriver i ett pressmeddelande att samtliga sju skolor de ansvarar för har fått omfattande skador. Flera av dem har återuppbyggts tidigare, efter jordbävningen på Haiti 2010.

Jordbävningen, som var den kraftigaste landet upplevt på 200 år, dödade över 200 000 personer och följdes av ett utbrott av kolera. Ungefär en och en halv miljon människor skadades eller tvingades lämna sina hem. Sjukhus, skolor och byggnader förstördes och arbetet med att reparera skador efter jordbävningen har pågått sedan 2010.

Att snabbt få tillbaka barn i skolan efter en katastrof är viktigt, eftersom skolorna har en dubbel roll.

””

TT