Annons
Nyheter

Skärpt säkerhet för sörjande kopter

Familjer till offren för söndagens bombning av Alexandrias koptiska katedral samlades vid munkklostret Sankt Menas under skärpt säkerhetspådrag på måndagen. Den egyptiska regeringen har infört undantagstillstånd i tre månader.(TT)
Publicerad 10 april 2017

Hundratals sörjande bar på träkistor till ljudet av trummor, som bara avbröts av helt svartklädda människors klagorop. Många är upprörda över vad de kallar statens oförmåga att ge dem säkerhet på en av deras heligaste dagar.

””
””

Sprider skräck

Annons

Explosionen i Egyptens näst största stad krävde 17 dödsoffer, varav sju var poliser. Den inträffade några timmar efter att en bomb briserade i en koptisk kyrka i Tanta, en stad nära Nildeltat. Det attentatet krävde 28 liv och skadade närmare 80 människor.

De två attackerna var bland de blodigaste för den kristna egyptiska minoriteten på senare tid. De genomfördes på palmsöndagen, som markerar Jesus ankomst till Jerusalem, och tycks därmed ha varit avsedda att sprida skräck inom den koptiska minoriteten, som känner sig utsatt för religiös förföljelse.

Terrorrörelsen IS sade sig ligga bakom bägge attackerna.

Undantagstillstånd

Undantagstillståndet trädde i kraft på måndagen och måste godkännas av parlamentet inom sju dagar för att fortsätta gälla.

"De väpnade styrkorna och polisen kommer att göra vad som är nödvändigt för att möta hotet från terrorismen och dess finansiering i syfte att upprätthålla säkerheten i landet, skydda allmän och privat egendom, och medborgarnas liv", lyder ett uttalande från regeringen i Kairo.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons