Annons
Nyheter

Steg mot "total fred" i Colombia

Colombias regering inleder nu fredssamtal även med den näst största rebellgruppen i landet, ELN. President Juan Manuel Santos, årets fredspristagare, kallar samtalen för ett steg mot "total fred" i Colombia.(TT)
Publicerad 11 oktober 2016

Beskedet om de kommande fredssamtalen tas emot med glädje i Norge, som ingår i den grupp länder som ombetts att hjälpa till att medla i förhandlingarna.

"En slutlig fredslösning i Colombia kommer inte att vara möjlig utan att även ELN är ombord", säger utrikesminister Børge Brende, enligt ett pressmeddelande.

Annons

Han påpekar att det positiva beskedet kommer vid en viktig tidpunkt, kort efter den folkomröstning där colombianerna med mycket liten marginal röstade ner förslaget till fredsavtal med den större gerillagruppen Farc.

Trots nederlaget för Santos valde den norska Nobelkommittén i förra veckan att utse presidenten till årets mottagare av Nobels fredspris.

Har frigett kidnappade

Konfidentiella samtal mellan Colombias regering och ELN har pågått i flera år. Tidigare i år meddelade parterna att offentliga förhandlingar skulle inledas - förutsatt att ELN först friger kidnappade personer. Det har gerillagruppen nu gjort.

Fredssamtalen inleds den 27 oktober i Ecuadors huvudstad Quito. Enligt ett gemensamt uttalande från parterna har båda sidor lovat att göra allt de kan för att "skapa en miljö som främjar fred" inför samtalen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

"Steg framåt"

Fredssamtalen mellan regeringen och Farc påbörjades i november 2012 och landade i år i ett avtal som beskrevs som historiskt, men som alltså röstades ned. Dagen efter folkomröstningen inleddes dock nya fredstrevare med Farcgerillan.

””

I väntan på resultat av fredsprocesserna löper en tillfällig vapenvila mellan Colombias regering och Farcgerillan ut den 31 oktober.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons