EU och USA kritiserar Zimbabwe för våld
"Utbrottet av våld står i skarp kontrast till det stora hoppet och förväntningarna om ett fredligt, inkluderande, transparent och trovärdigt val", skriver EU, USA, Schweiz och Kanada i ett gemensamt uttalade.
Uttalandet fortsätter med uppmaningen till regeringen att "säkerställa att de zimbabwiska försvarsstyrkorna agerar med återhållsamhet, i full respekt för internationella normer för mänskliga rättigheter".
Zimbabwes största oppositionsparti (MDC) och partiledaren Nelson Chamisa ifrågasätter att sittande presidenten Emmerson Mnangagwa och hans parti Zanu-PF vann parlaments- och presidentvalet med ärliga medel.
Sex ihjälskjutna
Sex personer sköts ihjäl av militären under protester i förra veckan och MDC anklagar nu säkerhetsstyrkorna för att föra bort deras anhängare och dess anhöriga och tortera dem.
Human Rights Watch (HRW) och Amnesty International rapporterar flera fall av övervåld utförda av soldater i huvudstaden Harares förorter, som är starka MDC-fästen. Soldater har urskiljningslöst attackerat människor på barer och restauranger. Bland annat blev en kvinna sparkad, slagen och hotad med skjutvapen hemma hos Happymore Chidziva, ledare för MDC:s ungdomsförbund, enligt HRW.
Släppta mot borgen
Minst 27 MDC-medlemmar - 19 män och 8 kvinnor - greps också i ett tillslag mot partihögkvarteret, mot sitt nekande anklagade för olika brott. Under måndagen begärde de inför en domstol i Harare att få bli släppta mot borgen. Nu har domstolen satt borgen till motsvarande knappt 450 kronor, en ansenlig summa i Zimbabwe. De 27 anklagade ska också infinna sig hos polisen på fredag.
Mnangagwa - som enligt valkommissionen vann med 50,8 procent av rösterna mot Chamisas 44,3 procent - hävdar att valet har gått korrekt till. Han anklagar också MDC för att underblåsa oroligheter men säger sig vara redo att acceptera en oberoende utredning av dödsskjutningarna.
TT