Nyheter

Kritiskt för fängslad svensk läkare

Hälsoläget har försämrats för den svenske läkaren Fikru Maru som sitter fängslad i Etiopien. Hans lunga har åter kollapsat och han har opererats akut. - Vi försöker hela tiden och flera gånger om dagen att vädja för hans hälsa, säger Annika Söder, kabinettssekreterare på UD.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016

Under torsdagen kan en dom mot Fikru Maru komma. För Expressen berättar dottern Emy Maru att hennes pappa blev sämre under onsdagen.

””

Fikru Maru är hjärtläkare och har startat en klinik i Etiopien. Där greps han 2013, anklagad för att ha mutat sig fri då han för flera år sedan fastnade i tullen med sjukhusutrustning.

Läkaren skadades svårt i en brand som utbröt i fängelset. I ett brev, daterat den 1 oktober och vidarebefordrat av dottern, skrev Fikru Maru: "När jag sitter inlåst på Black Lion Hospital och min rättsliga och medicinska situation förvärras för varje dag undrar jag vad UD gör".

I brevet skrev han att den svenske ambassadören visat stort engagemang, men påtalade att det inte räcker.

"Intensiv" insats

UD har träffat Etiopiens ambassadör i Sverige och krävt att Fikru Maru ska erbjudas vård och att den rättsliga processen ska slutföras skyndsamt. Samma krav har statsminister Stefan Löfven (S) framfört direkt till Etiopiens premiärminister Hailemariam Desalegn och utrikesminister Margot Wallström vid flera tillfällen till den etiopiske utrikesministern Tedros Adhanom.

Annika Söder beskriver UD:s insats som "intensiv, på alla nivåer". Ambassadören ägnar "otroligt mycket tid" åt hans fall.

TT: Kan du ärligt säga att ni har gjort allt ni kan?

””

Enligt Söder har både premiärministern och utrikesministern sagt sig vara bekymrade över Fikru Marus hälsotillstånd. Domstolen däremot vill inte bli utsatt för påtryckningar.

””

Kräver Marus närvaro

TT erfar att en rad kontakter har tagits. Det gäller både Sveriges ambassadör Jan Sadek i Etiopien och UD i Stockholm, med såväl juridiska instanser som advokater, politiker, diplomater och medicinsk personal i Etiopien - inte minst sedan Fikru Maru insjuknade i början av september. Möjligheten till medicinsk evakuering har undersökts.

Det är tänkt att hans mål ska tas upp igen under torsdagen, men domstolen har återigen ställt kravet att Maru ska infinna sig personligen.

””

Region Gävleborgs ordförande Eva Lindberg (S) säger till SVT Nyheter Gävleborg, att regionen kommer att stå för kostnaden för transporten om och när läkaren kan föras till Sverige.

Under torsdagskvällen hölls också en manifestation i Humlegården i Stockholm till stöd för ett frigivande av Maru.

TT