Annons
Nyheter

FBI utreder misstänkt NSA-stöld

En person på samma konsultfirma som visselblåsaren Edward Snowden tidigare var anställd hos har i största hemlighet gripits av federala polisen FBI, uppger det amerikanska justitiedepartementet. Den misstänkte 51-årige Harold Thomas Martin greps i slutet av augusti.(TT)
Publicerad 5 oktober 2016

Den misstänkte 51-årige Harold Thomas Martin greps i slutet av augusti. Han misstänks ha stulit och avslöjat högt säkerhetsklassade koder som utvecklats för att kunna ta sig in i utländska regeringars datornätverk.

Justitiedepartementet uppger att Martin, om han fälls, riskerar tio års fängelse för stöld av regeringsegendom och ett års fängelse för att ha avlägsnat hemligstämplat material.

Annons

Enligt departementet är några hemligstämplade dokument som utredarna beslagtagit av avgörande betydelse för många nationella säkerhetsfrågor och skulle avslöja känsliga källor, metoder och förmågor, rapporterar Reuters.

Om misstankarna besannas är det andra gången på tre år som nationella säkerhetsbyrån NSA blir av med hemlig information.

Den misstänkte var liksom Snowden anställd hos konsultfirman Booz Allen Hamilton, som har uppdraget att bygga och sköta många av NSA:s allra känsligaste cyberoperationer, skriver The New York Times.

Den information som NSA blivit av med verkar vara av annat slag än det som Snowden avslöjade. Det tycks handla om koder som NSA använt för att bryta sig in i ryska, kinesiska, iranska och nordkoreanska datorsystem.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons