Nyheter

Holländare fri - svensk ännu fast

En holländare som för snart fyra år sedan kidnappades i Mali har fritagits av franska specialstyrkor. Men om svensken som fördes bort vid samma tillfälle är det tyst. Flera av kidnapparna dödades vid fritagningen.(TT)
Publicerad 6 april 2015

Franske presidenten François Hollande uppger att holländaren Sjaak Rijke mår efter omständigheterna bra, "så bra man kan må efter fyra års fångenskap". Rijke befinner sig nu i säkerhet i Tessalit i norra Mali.

Flera av kidnapparna i extremistgruppen Aqim (al-Qaidas nordafrikanska gren) greps vid fritagningen. Enligt Hollande kände fransmännen inte till exakt var gisslan befann sig, när måndagens operation mot jihadisterna inleddes.

””

Om svensken Johan Gustafsson, som tillfångatogs samtidigt som holländaren i november 2011, har utrikesdepartementet inte någon ny information. Inte heller polisens enhet för internationellt samarbete vet något mer.

Gustafsson var på motorcykelresa när han tillfångatogs i Timbuktu i mellersta Mali. Det senaste kända livstecknet från honom är en film som kidnapparna publicerade i september 2013.

Fransmannen Serge Lazarevic, kidnappad nästan samtidigt som Rijke och Gustafsson, släpptes i december förra året.

TT