Annons
Nyheter

Homosexuella bortförda i Tjetjenien

Tjetjenska myndigheter har fört bort och torterat ett hundratal män som misstänkts för homosexualitet, enligt en rysk tidning. Minst tre personer ska ha dödats. Men enligt myndigheterna finns det inga homosexuella i delrepubliken.(TT)
Publicerad 4 april 2017

Den ryska tidningen Novaja Gazeta rapporterade i helgen om att männen gripits och förts bort i den ryska delrepubliken Tjetjenien.

Svenska RFSL har varit i kontakt med ryska hbtq-organisationer som uppger att de män som tillfångatagits har torterats och tvingats uppge namn på andra homosexuella. Flera personer ska ha mist livet till följd av tortyren, enligt Novaja Gazetas och RFSL:s uppgifter.

””
Annons

Homosexuella kan inte leva öppet i Tjetjenien och hedersmord är relativt vanligt, enligt Magnus Kolsjö.

””

Existerar inte

Men det är omöjligt att uppgifterna stämmer, säger Alvi Karimov, talesperson för Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov, till nyhetsbyrån Interfax.

””

Presidenten Ramzan Kadyrov har tidigare sagt att han accepterar hedersmord och enligt Novaja Gazeta ber den som kommer ut som homosexuell i Tjetjenien om en dödsdom.

””

Pressa Ryssland

Enligt Martin Uggla, ordförande i människorättsorganisationen Östgruppen, styrs Tjetjenien nästan som en egen stat.

””

Moskva har ännu inte officiellt kommenterat uppgifterna. Samtidigt har homosexuella män börjat fly från regionen, skriver The New York Times.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons