Annons
Nyheter

Ja-sidan i knapp ledning i Turkiet

En knapp majoritet (mellan 51 och 52 procent) kommer att rösta ja till en grundlagsändring i söndagens folkomröstning, enligt två turkiska opinionsundersökningar. Vinner ja-sidan innebär det en konstitutionsändring som ger presidenten kraftigt ökade befogenheter.(TT)
Publicerad 12 april 2017

En knapp majoritet (mellan 51 och 52 procent) kommer att rösta ja till en grundlagsändring i söndagens folkomröstning, enligt två turkiska opinionsundersökningar.

Vinner ja-sidan innebär det en konstitutionsändring som ger presidenten kraftigt ökade befogenheter. Det kommer att öka stabiliteten i landet, enligt förespråkare medan kritiker varnar för ett enmansstyre.

Annons

Opinionssiffrorna gäller endast turkar bosatta i landet. Enligt president Recep Tayyip Erdogan har många utlandsboende medborgare - som kunnat rösta fram till i söndags - valt att säga sitt, något som enligt opinionsföretagen kan gynna honom.

Den stundtals hätska kampanjen inför folkomröstningen har skadat banden mellan Turkiet och en del europeiska länder. Turkiska ministrar stoppades från att valtala i Nederländerna och Tyskland, något Erdogan har kallat en "naziliknande" taktik.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons