Journalist stämmer Iran för tortyr
Washington Posts tidigare korrespondent och byråchef i Teheran greps tillsammans med sin hustru i slutet av juli 2014, vagt anklagad och senare dömd i en hemlig rättegång för spioneri. Washington Post har kallat processen för en skenrättegång.
"I verkligheten har Jason inte begått något brott och fick aldrig någon legitim rättslig prövning, dom eller straff ens enligt iranska mått", står det i stämningsansökan enligt BBC.
Hustrun släpptes fri efter drygt två månader medan Jason Rezaian spärrades in i det ökända fängelset Evin, där han till största del satt isolerad utan kontakt med advokat. I stämningen uppges att han berövades sömn, utsattes för ständiga förhör och nekades vård för allvarliga infektioner. Förhörsledarna ska även ha hotat med att skada Rezaians familj.
Det framgår också att maten som serverades ofta var undermålig och ibland innehöll bitar av cement och andra oätliga objekt.
Efter 544 dagar i fängelse släpptes Jason Rezaian tillsammans med flera andra fångar i en utväxling när de internationella sanktionerna mot Iran hade upphört. I efterhand har USA medgett att landet betalade motsvarande flera miljarder kronor för att fångarna skulle släppas.
Amerikaner får vanligen inte stämma andra stater. Men det görs undantag för påstådda terrorbrott. I maj i år stämde marinsoldaten Amir Hekmati Iran för att han hade suttit fängslad i 4,5 år och utsatts för tortyr, bland annat elchocker.
TT