Annons
Nyheter

Källor: Yahoo massövervakade mejl

Internetjätten Yahoo har skapt ett program för att söka igenom samtliga användares inkommande e-post. Hundratals miljoner mejl har skannats på uppmaning av amerikansk underrättelsetjänst, uppger före detta anställda för Reuters.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Enligt säkerhetsexperter är övervakningen av Yahoos mejltrafik den första kända där ett IT-bolag har tillmötesgått en underrättelsetjänst genom att gå igenom samtliga e-postmeddelanden. Däremot har det tidigare förekommit att sparade mejl eller ett begränsat antal användarkonton har granskats.

Yahoo-mejlen ska ha skannats av på uppmaning av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA eller FBI utifrån viss information som myndigheterna har definierat.

Annons

IT-jätten har inte kommenterat påståendena, men skriver i ett uttalande att "Yahoo är ett laglydigt företag, och följer USA:s lagar".

Enligt amerikansk lag får underrättelsetjänster be tele- och internetbolag om hjälp med att tillhandahålla användarinformation i vissa fall, för att exempelvis kunna förebygga terrorattacker. Flera bolag, inklusive Yahoo, har dock tidigare avböjt att medverka till övervakning i ett antal fall. Bland annat vägrade Apple att hjälpa FBI att hacka sig in i en låst Iphone, som tillhörde Omar Mateen som mördade 49 människor i Orlando tidigare i år.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons