Annons
Nyheter

Södra Haiti isolerat efter broras

Orkanen Matthew har hittills krävt minst sju liv. Den hårt drabbade södra delen av Haiti är avskuren sedan en bro kollapsat. USA förbereder sig för stormen med massevakueringar. Södra delen av Haiti är helt isolerad från resten av landet sedan en bro kollapsat i de hårda vindarna.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016

Södra delen av Haiti är helt isolerad från resten av landet sedan en bro kollapsat i de hårda vindarna. Bron är den enda länken mellan huvudstaden Port-au-Prince och den södra halvön - som har drabbats hårdast av Matthew.

Minst tre liv har hittills krävts på Haiti och i Dominikanska republiken rapporteras fyra dödsfall.

Annons

En man dog sedan en våg brutit in i hans hem i kuststaden Port Salut, enligt haitisk räddningstjänst. Mannen ska enligt uppgift ha varit för sjuk för att ta sig till ett tillfälligt härbärge.

Över 6 400 personer hade sökt skydd härbärgen i södra Haiti under tisdagen.

””

På tisdagskvällen svensk tid fanns det ännu inte så mycket information om vilka skador orkanen orsakat. Först på onsdagen tros omfattningen av skadorna kunna bedömas.

Cornelia Walther säger att Unicef kommer att ha två team ute för att göra en snabb bedömning av vilka skador klass 4-stormen har orsakat.

Starka vindar

Georges Hudicourt är ordförande i hjälporganisationen Hoppets stjärna på Haiti och beskrev för TT att man i Port-Au-Prince tidigt på tisdagen börjat känna av allt starkare vindar.

””

Värst är läget för dem som bor vid kusten.

””

Hjälpen räcker inte

Georges Hudicourt oroar sig för följderna. Regeringen har förberett sig, men det kommer antagligen inte att räcka.

””

Enligt Georges Hudicourt kommer efterarbetet att bli svårt. Vägar riskerar att spolas bort och Haiti har bara två eller tre helikoptrar för att undsätta folk i nöd.

””
Annons

En del har vägrat att sätta sig i skydd, antingen för att de inte tror att det blir så illa som prognoserna säger, andra av oro för att deras bostäder ska plundras om de lämnar dem. Men många har också följt myndigheternas uppmaningar.

””

Miljon evakueras

Efter Haiti väntas orkanen nå Kuba och på onsdag Bahamas, för att på torsdagen nå Florida, fortfarande som en orkan, men med lägre styrka.

Guvernören Nikki Haley i South Carolina har utlyst beredskapstillstånd och beordrat evakueringar av fler än en miljon människor från delstatens kustområden. Matthew beräknas nå South Carolina på lördag.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons