Annons
Nyheter

Kolera hotar hundratusentals i Haiti

Hundratusentals människor behöver hjälp på Haiti efter att orkanen Matthew svept in över ön tidigare i veckan. Nödleveranser försvåras av att vindarna förstört vägar och broar.(TT)
Publicerad 9 oktober 2016

Haitis regering räknar med att minst 335 000 invånare behöver akut hjälp efter orkanen - FN beskriver en omfattande förstörelse av skördar - och flera sjukhus har förstörts, samtidigt som de återstående vårdinrättningarna kämpar mot en förmodad ökning av kolerapatienter, skriver The New York Times.

"Översvämmade floder, stillastående vatten, och kadaver och lik är en perfekt grogrund för vattenburna sjukdomar. Varje dag som går ökar risken för kolera. Det är kamp mot klockan att hinna till barnen innan sjukdomarna gör det", säger Unicefs Marc Vincent i ett uttalande, enligt Reuters.

Annons

Brist på rent vatten

Hittills har 13 invånare avlidit av kolera under den senaste veckan. Det pågående kolerautbrottet har dödat omkring 10 000 invånare sedan 2010. Tarmsjukdomen fördes till ön av FN-soldater som bar på smittan.

””

Det centrala nu är att det finns rent vatten att tillgå på Haiti. När avlopp och dricksvatten inte kan separeras ordentligt ökar risken för kolera kraftigt, vilket ofta sker vid stora oväder då översvämningar i avloppssystem rinner över till dricksvattnet. Det handlar nu om hur dålig vattensituationen är och hur många som utsätts för risk att smittas menar Anders Tegnell.

””

Men det kan vara svårt att få tag på rent vatten och då finns en stor risk att sjukvården blir så hårt belastad att det inte finns möjlighet att ta hand om de som insjuknat.

Dödssiffran varierar

Vid stora katastrofer är det ofta diarrésjukdomar som kolera som brukar bryta ut, men på längre sikt är även utbrott av barnsjukdomar som mässlingen vanligt förekommande. Det beror på att barnvaccinationsprogrammen ofta sätts ur spel.

Dödssiffran efter Matthew varierar: Myndigheterna i huvudstaden Port-au-Prince har hittills räknat till 522 döda, med garderingen att de ännu inte kunnat bilda sig en uppfattning av dödsoffren i många avlägsna delar av landet. Reuters skriver att minst 877 människor har mist livet Vindarna har även förstört omkring 66 000 byggnader och allvarligt skadat 20 000 enbart i regionen Grand Anse, enligt FN till The New York Times.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons