Nyheter

Konspirationsteorier vinner ny mark i USA

Den amerikanska konspirationsrörelsen Qanon har på kort tid fått stor uppmärksamhet efter det att dess anhängare har synts på president Donald Trumps kampanjmöten. Att rörelsen har fått så pass starkt fäste hos just Trumplägret är inte så konstigt, enligt en expert.(TT)
Publicerad 12 augusti 2018

Den till synes kaotiska situationen i Vita huset är i själva verket en del av Trumps noggrant uttänkta strategi. Presidenten har allt under kontroll och arbetar tillsammans med den särskilda åklagaren Robert Mueller för att stoppa en inflytelserik grupp individer som gör allt i sin makt för att störta honom och styra USA och världen.

Så ligger det i alla fall till enligt anhängare till Qanon-rörelsen - vars symboler och fraser allt oftare syns under Trumps kampanjmöten. Men egentligen är rörelsen ett hopkok av flera grundlösa konspirationsteorier som har florerat på nätet mer eller mindre länge.

””

Pedofilring på pizzeria

En av de mer bisarra teorierna är att Trumps utmanare Hillary Clinton, tillsammans med skådespelaren Tom Hanks, styr en pedofilring från en pizzeria i Washington DC. Vissa tror även att president John F Kennedy fejkade sin död och nu arbetar mot den mäktiga sammansvärjningen som vill styra USA.

Det som är nytt är att många av dessa teorier nu samlas kring den mystiske "Q" som är den centrala figuren i rörelsen. Det anonyma signaturen började 2017 publicera inlägg på internetforumen 4chan, 8chan och Reddit och påstår sig ha genomgått den högsta säkerhetsprövningen i USA och därmed ha tillgång till hemligstämplat material.

Inläggen innehåller i regel pusselbitar med information och uppmaningar till andra att utreda hur det egentligen ligger till. Teorierna sprids vidare av andra användare, ofta med hjälp av välproducerade filmer och hemsidor där mängder av material och länkar läggs upp som "bevis".

Sprider själv idéerna

Att just Trumps väljare hakar på Qanon är inte konstigt, enligt Åsa Wikforss, professor i filosofi på Stockholms universitet.

””

Ytterligare en förklaring till rörelsens växande popularitet är misstron mot etablerade medier, säger Christensen.

””

Stort genomslag

Men Qanon och skriverierna kring den visar också att en liten grupp människor kan få stort genomslag.

Enligt nyhetssajten Vox står ett par hundra användare för majoriteten av kommentarerna och inläggen på forumet Reddit. Tråden /r/greatawakening, där Qanon-anhängarna samlas, har runt 42 000 följare, men det är 900 användare som står för runt hälften av posterna.

””

Hon är kluven inför all den publicitet som rörelsen får.

””

TT