Nyheter

FN vill se "trovärdig" utredning av bussdåd

FN:s säkerhetsråd kräver en "trovärdig och transparent" utredning av bussbombningen i Jemen i veckan som tog 51 liv, varav 29 barn. - Det finns enbart en politisk lösning på krisen i Jemen, ingen militär, säger Joakim Vaverka, chargé d'affaires vid svenska FN-representationen, som deltog i mötet.(TT)
Publicerad 10 augusti 2018

Sverige, som fram till årsskiftet är medlem i säkerhetsrådet, var bland de fem länder som tog initiativ till fredagens extrainsatta möte. Det skedde bara en dryg vecka efter att FN:s särskilde Jemensändebud Martin Griffith hållit en dragning inför rådet om den allvarliga situationen i landet.

"Horribel attack"

””
””

Även USA och FN:s generalsekreterare António Guterres har krävt en utredning av bussbombningen. Och tidigare på dagen meddelade den saudiskledda koalition som strider i landet att en sådan undersökning kommer att ske.

Koalitionen står på den jemenitiska regeringens sida i inbördeskriget och har pekats ut som ansvarig för torsdagens attack. Utöver de 51 dödsoffren skadades 48, varav många barn.

Samtal i Genève

Situationen i Jemen har länge pekats ut som en av de värsta humanitära kriserna i världen. Människor svälter, kolera härjar och extremistgrupper verkar. Vaverka säger att man som medlem i FN:s säkerhetsråd trots allt måste fortsätta att tro på en politisk lösning, utan att vara naiv.

””

Tidigare uppmanade generalsekreterare António Guterres alla parter att respektera internationell humanitär rätt, "i synnerhet de grundläggande reglerna om åtskillnad, proportionalitet och försiktighet vid attacker", enligt ett uttalande från hans talesperson.

TT