Nyheter

Rebelledarens död kan elda på Ukrainakriget

Ryssland riktar hätska anklagelser mot Ukraina. Kiev pekar finger tillbaka. Klart är att mordet på rebelledaren Aleksandr Zachartjenko riskerar att elda på nya strider i det utdragna kriget.(TT)
Publicerad 1 september 2018

Kreml var snabb med att rikta misstankarna mot regeringen i Ukraina efter att Zachartjenko på fredagen dödades i en explosion vid ett kafé i centrala Donetsk. På lördagen trappades tonläget upp ytterligare.

””

Ukraina nekar till all inblandning - och är lika snabba med spekulationer. Chefen för landets säkerhetstjänst, Igor Guskov, säger till den ukrainska tv-kanalen 112 att man har anledning att tro att mordet är resultatet av en intern maktkamp bland de proryska rebellerna. Han har också ytterligare en teori:

””

Interna spänningar

Den tidigare affärsmannen Zachartjenko var president i den icke-erkända rebellrepubliken Donetsk, sedan han 2014 vann ett ifrågasatt val.

Jakob Hedenskog, Ukrainakännare vid Totalförsvarets forskningsinstitut, betonar att det är för tidigt att säga vilken av de framkastade teorierna om mordet som är mest trolig. Han konstaterar dock att det under en längre tid funnits en maktkamp bland rebellerna.

””

Under den senaste tiden har spänningarna ökat i hamnregionen kring Azovska sjön, bland annat sedan Ryssland på olika sätt hindrat ukrainska fartyg från att lägga till där.

””

Informationskrig

De snabba anklagelserna efter mordet följer ett mönster i konflikten, konstaterar Östeuropaexperten Mi Lennhag vid Lunds universitet.

””
””

TT