Annons
Nyheter

Kung satte "kråka" på ny konstitution

Thailands kung Maha Vajiralongkorn har skrivit under den nya konstitution som landets militärjunta författat. Enligt juntan är den nya konstitutionen lösningen på den politiska instabiliteten i landet, men kritiker hävdar att den bara är ett sätt att stärka militärens makt.(TT)
Publicerad 6 april 2017

Kung Maha Vajiralongkorn skrev under författningen vid en tv-sänd ceremoni. Enligt militären har det kungliga godkännandet satt hjulen i rullning för att återupprätta demokratin i landet efter militärkuppen 2014. Juntan har utlovat att val ska hållas i slutet av nästa år.

Men många tvivlar på att den nya författningen ska återupprätta demokratin. Kritiker anser att den enbart kommer att erbjuda thailändarna en snöpt demokrati, där inga medlemmar av senaten är folkvalda och de folkvalda politikerna hårt kontrollerade.

Annons

Thailand har upplevt mer än ett årtionde av politisk instabilitet som har hämmat tillväxten i det som en gång var regionens snabbast växande ekonomi. Under den period som kallas "det förlorade årtiondet" har thailändarna levt med återkommande dödliga protester, en räcka kortlivade regeringar och två militärkupper.

Bedömare säger att den nya konstitutionen inte för landet framåt utan snarare tillbaka till den period under kalla kriget när de folkvalda politikerna hölls i schack i vad många kallade en "vägledd demokrati".

Den nya författningen ska nu publiceras i en officiell tidning och vinner då laga kraft.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons