Annons
Nyheter

Le Pen i kontrovers om deporterade judar

Frankrike kan inte ses som ansvarigt för den så kallade Vélodrome d'Hiver-räden mot judar i Paris 1942, anser Nationella frontens partiledare och presidentkandidaten Marine Le Pen. Uttalandet får skarp kritik från Israel.(TT)
Publicerad 10 april 2017

Tusentals judar samlades i slutet av juli 1942 ihop av den franska polisen i en sporthall Paris, för att därefter skickas till nazisternas koncentrationsläger. Det hela hade beordrats av den nazityska militären.

Men Frankrike kan inte hållas ansvarigt för räden, sade i går Marine Le Pen till tv-kanalen LCI - något som väckt ilska på flera håll. Bland annat har uttalandet fått skarp kritik från CRIF, en paraplyorganisation för judiska föreningar i Frankrike, som kallar det "revisionistiskt". Le Pens konkurrent om presidentposten, Emmanuel Macron, kallar det "ett stort misstag".

Annons

Under måndagen reagerade även Israel, vars utrikesdepartement fördömer utspelet:

"Uttalandet stämmer inte överens med den historiska sanningen, som tidigare har uttryckts av franska presidenter som har erkänt landets ansvar för det öde de franska judar som dog i förintelsen gick till mötes", skriver departementet i ett uttalande.

Både tidigare presidenten Jaques Chirac och nuvarande president François Hollande har tidigare bett om ursäkt för den franska polisens roll i räden.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons