Nyheter

Malaysisk minister korruptionsfriad

Malaysias finansminister Lim Guan Eng friades på måndagen för de korruptionsanklagelser den förra regeringen anklagat honom för. Lim Guan Eng stod anklagad för att ha köpt ett hus för långt under marknadsvärdet, och kunde om han blivit fälld ha dömts till 20 år fängelse.(TT)
Publicerad 3 september 2018

Malaysias finansminister Lim Guan Eng friades på måndagen för de korruptionsanklagelser den förra regeringen anklagat honom för.

Lim Guan Eng stod anklagad för att ha köpt ett hus för långt under marknadsvärdet, och kunde om han blivit fälld ha dömts till 20 år fängelse. När den friande domen meddelades uttryckte den malaysiska antikorruptionskommissionen MACC bestörtning.

Finansministern är en av de ledande politikerna i den reformvänliga allians som i maj oväntat tog makten. Landet hade dessförinnan i 61 års styrts av en alltmer auktoritär koalition, senast ledd av förre premiärministern Najib Razak.

Lim Guan Eng har anklagat den förra regeringen för att ligga bakom anklagelserna för att få bort honom från makten. Razak står själv åtalad för penningtvätt där han ska ha tillskansat sig över 90 miljoner kronor, en skandal som bidrog till att han förlorade valet i maj.

TT