Annons
Nyheter

Människorättspris till sydsudanes

Edmund Yakani från Sydsudan får priset som årets människorättsförsvarare av organisationen Civil Rights Defenders. Han är chef för organisationen CEPO, som dokumenterar övergrepp i det krigshärjade landet. "Edmund Yakani arbetar i en svår kontext där hans egen säkerhet dagligen utmanas.(TT)
Publicerad 4 april 2017

Edmund Yakani från Sydsudan får priset som årets människorättsförsvarare av organisationen Civil Rights Defenders. Han är chef för organisationen CEPO, som dokumenterar övergrepp i det krigshärjade landet.

"Edmund Yakani arbetar i en svår kontext där hans egen säkerhet dagligen utmanas. Trots detta har han genom sin outtröttliga kamp för rättvisa och ansvarsutkrävande blivit en central aktör när det kommer till att skydda journalister, människorättsförsvarare, civilsamhället och mänskliga rättigheter i stort i Sydsudan", skriver Civil Rights Defenders styrelse i sin motivering.

Annons

2011 blev Sydsudan ett självständigt land, efter ett långt inbördeskrig mellan norra och södra Sudan. Men det dröjde bara några år innan krig bröt ut på nytt i det nya landet. Den senaste tiden har våldsamheterna eskalerat och dagligen flyr tusentals människor till grannländerna.

Priset delades ut i Stockholm på tisdagen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons