May småbackar inför rättsprocess
May fortsätter att understryka att "det brittiska folkets beslut när de röstade för att lämna EU bör respekteras" - något mer röstande behövs därmed inte, varken bland folket eller de folkvalda.
Många EU-vänliga politiker tycker dels att folkomröstningen i juni bara var rådgivande, dels att resultatet var så jämnt, att processen att lämna unionen inte kan genomföras utan ytterligare omröstningar.
Enligt May ska regeringen åberopa EU:s utträdesklausul 50 senast i mars nästa år.
Bara parlamentet
Men hon kan också stöta på patrull i domstolarna. På torsdagen tar High Court i London upp en slags grupptalan från en mängd människor som hävdar att det är parlamentet som har beslutsrätt i EU-frågan.
””
””
Utan grundlag
Resultatet av den juridiska dragkampen dröjer. Men oavsett hur den slutar kan den kasta grus i regeringens förhandlingsspel med EU under lång tid. Domarna i High Court väntas meddela sitt beslut om några veckor. Men det lär överklagas till Högsta domstolen.
Och dylika principöverväganden tenderar att bli extra knepiga i ett land som Storbritannien, utan en renodlad grundlag. Praxis och prejudikat via domstolar får där en helt annan tyngd än i länder där man kan luta sig mot en konstitution.
TT