Annons
Nyheter

May småbackar inför rättsprocess

Parlamentet ska få mer att säga till om i processen att lämna EU. Det lovar Storbritanniens premiärminister Theresa May i hopp om att lugna de EU-vänliga. Men domstolar kan kasta grus i hennes brexit-maskineri.(TT)
Publicerad 12 oktober 2016

May fortsätter att understryka att "det brittiska folkets beslut när de röstade för att lämna EU bör respekteras" - något mer röstande behövs därmed inte, varken bland folket eller de folkvalda.

Många EU-vänliga politiker tycker dels att folkomröstningen i juni bara var rådgivande, dels att resultatet var så jämnt, att processen att lämna unionen inte kan genomföras utan ytterligare omröstningar.

Annons

Enligt May ska regeringen åberopa EU:s utträdesklausul 50 senast i mars nästa år.

Bara parlamentet

Men hon kan också stöta på patrull i domstolarna. På torsdagen tar High Court i London upp en slags grupptalan från en mängd människor som hävdar att det är parlamentet som har beslutsrätt i EU-frågan.

””
””

Utan grundlag

Resultatet av den juridiska dragkampen dröjer. Men oavsett hur den slutar kan den kasta grus i regeringens förhandlingsspel med EU under lång tid. Domarna i High Court väntas meddela sitt beslut om några veckor. Men det lär överklagas till Högsta domstolen.

Och dylika principöverväganden tenderar att bli extra knepiga i ett land som Storbritannien, utan en renodlad grundlag. Praxis och prejudikat via domstolar får där en helt annan tyngd än i länder där man kan luta sig mot en konstitution.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons