Annons
Nyheter

USA höjer rösten mot Syrien - och Obama

President Donald Trumps regering anklagar den syriska regimen i hårda ordalag för att ligga bakom den misstänkta kemvapenattack som krävde många liv i Syrien. Samtidigt pekar man ut företrädaren Barack Obamas administration som indirekt ansvarig för blodbadet.(TT)
Publicerad 4 april 2017

Attacken med kemiska vapen i Syrien visar att president Bashar a-Assads handlingar är "brutalt och skamlöst barbariska", konstaterar USA:s utrikesminister Rex Tillerson och uppmanar samtidigt al- Assads allierade Ryssland och Iran att se till att något liknande aldrig inträffar igen.

"De som försvarar och stöder honom, inklusive Ryssland och Iran, ska inte ha några illusioner om Assad och hans avsikter. Den som använder kemiska vapen för att attackera sitt eget folk visar ett fundamentalt förakt för mänsklig anständighet och måste ställas till svars", fortsätter Tillersons uttalande.

Annons

"Dra en röd linje"

Samme amerikanske utrikesminister förklarade i förra veckan att USA inte längre arbetar för Bashar al-Assads avgång. Även USA:s FN-ambassadör Nikki Haley har fört fram att USA:s fokus inte längre är att tvinga bort al-Assad utan att besegra Islamiska staten (IS).

Men under tisdagens medieträff i Vita huset var pressekreteraren Sean Spicer tydlig med att Trumpregeringen håller den syriska presidenten - och indirekt den tidigare presidenten Barack Obama - ansvariga för tisdagens dåd.

””

Spicer pekar på att Obama 2012 hotade med att "dra en röd linje" när det gäller användningen av kemiska vapen, men inte gick från ord till handling.

””

"Skamligt kapitel"

Tidigare under dagen hade republikanske senatorn John McCain - som ofta anklagade Obama för att sitta overksam när det gäller konflikten i Syrien - riktat svidande kritik mot Trumps regering, särskilt efter Tillersons yttrande om att det är upp till det syriska folket att avgöra president Bashar al-Assads framtid.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons