Annons
Nyheter

Medmänsklighet i våldets vardag

Rån, våldtäkter och överdoser är en del av vardagen i våldshärjade Camden i New Jersey. Men polisen jobbar också på att stärka relationen till stadens svarta och spansktalande - i ljuset av de rasrelaterade protester som skakar USA. - Vi gör allt för att det inte ska hända här, säger polisen Cabrea Davis.(TT)
Publicerad 2 oktober 2016

De knaggliga gatorna, gapande ödetomterna och plywood-övertäckta fönstren vittnar om att norra Camden inte lockar New Jerseys mest välbeställda. Patrullbilen med Cabrea Davis vid ratten rullar långsamt genom de slitna kvarteren.

””

Pappan sköts

Annons

Våldsbrotten har minskat rejält sedan den nya innerstadsstyrka som Davis tillhör började jobba för ett par år sedan. Den har ett specifikt uppdrag i att bygga förtroende hos lokalbefolkningen. Cabrea Davis, som fokuserar särskilt på unga och skolor, säger att hon hela tiden jobbar med konfliktlösning, empati och att vara synlig på gatorna.

””
””

Cabrea Davis talar av egen erfarenhet. Hon är uppvuxen i Camden och var bara nio år när hennes pappa sköts ihjäl i en uppgörelse. Mamman, som var 15 år när dottern kom till världen, uppfostrade sina två barn med hjälp av socialbidrag och stöd från andra familjer. I dag är hon på väg att ta en examen i kreativt skrivande.

””

"Rötägg överallt"

Så bromsar polisbilen in framför ett av husen på State street. På verandan sitter en mamma med sin son och Cabrea Davis vinkar glatt.

””

Några sekunder senare är hon på trappan med tvååriga Hassan i famn. Han får prova hennes polismössa samtidigt som Davis försäkrar sig om att mamman går på sina collegelektioner.

Lite senare, i bilen, berättar Davis om frustrationen när det inte går bra för familjerna i hennes område. Om barnen som skriker när hon för bort deras föräldrar. Om det omöjliga i att trösta kvinnan vars tonårige son skjutits ihjäl. För dem spelar de statistiska kurvorna över minskade våldsbrott mindre roll.

Vid knapphålet på bröstet har Davis en kroppskamera fäst. Inspelningarna hjälper poliserna att utvärdera olika situationer de varit i. De är också en försäkran om att sanningen finns där om en polisskjutning liknande de som utlöst upplopp i bland annat Ferguson i Missouri och Charlotte i North Carolina skulle ske.

””

Mardrömmar

På polisstationen understryker flera av dem som TT talar med att det är stor skillnad mellan Camden och Ferguson - där en obeväpnad svart tonåring sköts ihjäl av polis 2014 och vars poliskår ägnat sig åt upprepad diskriminering, enligt en federal utredning. Frågan har fått stor uppmärksamhet i USA, i synnerhet i valrörelsen inför presidentvalet. Men i Camden, där 80 procent av befolkningen och 60 procent av poliserna tillhör olika minoriteter (främst svarta och spansktalande), har man enbart sett några mindre protester, riktade mot våldsbrotten.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons