Nyheter

Migrantfartyg angör Malta

Räddningsfartyget Aquarius har anlänt till maltesisk hamn, sedan flera EU-länder lyckats enas om att ta emot de 141 migranterna ombord. Båten räddade migranterna utanför Libyens kust i fredags, men nekades först tillgång till hamnar i såväl Italien som Malta.(TT)
Publicerad 15 augusti 2018

Räddningsfartyget Aquarius har anlänt till maltesisk hamn, sedan flera EU-länder lyckats enas om att ta emot de 141 migranterna ombord.

Båten räddade migranterna utanför Libyens kust i fredags, men nekades först tillgång till hamnar i såväl Italien som Malta. Det senare landet bytte dock fot sedan Frankrike, Tyskland, Luxemburg, Portugal och Spanien kommit överens om att ta emot passagerarna.

Överenskommelsen är den femte i sitt slag mellan västeuropeiska regeringar sedan i juni då Italiens nya regering, med främlingsfientliga Lega i spetsen, började neka dem tillträde.

Över 700 000 migranter har anlänt till Europa via Italien sedan 2013. Italiens inrikesminister, tillika Legas partiledare, Matteo Salvini, har sagt att Aquarius aldrig kommer att få lägga till vid en italiensk hamn igen. Den italienska kustbevakningen fortsätter dock att hjälpa till att rädda migranter på Medelhavet.

TT