Nyheter

Saudiskledd allians: "Misstag" vid bussdåd

En utredning visar att misstag begicks när en buss med barn i Jemen bombades i augusti, meddelar den saudiskledda koalitionen som bekämpar Huthirebellerna i Jemen. De ansvariga kommer att straffas, tillägger koalitionens talesperson Mansour al-Mansour.(TT)
Publicerad 1 september 2018

De ansvariga kommer att straffas, tillägger koalitionens talesperson Mansour al-Mansour.

Enligt al-Mansour hade en order utgått om att inte angripa bussen som befann sig bland civila, men att ordern kom för sent. Ett annat misstag var att "målet inte utgjorde ett omedelbart hot och att attackera bussen var obefogat just då", säger han.

Koalitionen har tidigare hävdat att det fanns rebeller ombord på bussen, något som al-Mansour nu upprepade med hänvisning till uppgifter från underrättelsetjänsten.

För att förhindra att liknande händelser inträffar igen kommer reglerna att fortsätta ses över, enligt alliansen.

Flygattacken inträffade på en välbesökt marknad i staden Dahyan i provinsen Saada i nordvästra Jemen. 51 människor, de flesta av dem barn under 15 år, dödades i attacken.

Den saudiskledda koalitionen som strider på den jemenitiska regeringens sida, har anklagats för en rad liknande händelser då attacker skördat civila liv. Koalitionen har i sin tur upprepade gånger anklagat Huthirebellerna för att gömma sig bland civila och använda dessa som mänskliga sköldar.

TT