Nyheter

SPD-politiker: Påhoppad av nazister

Minst 18 personer skadades under oroligheter efter de senaste demonstrationerna i staden Chemnitz i östra Tyskland. En parlamentsledamot berättar om hur han blev påhoppad av främlingsfientliga demonstranter.(TT)
Publicerad 2 september 2018

Tusentals människor deltog på lördagen i den högerextrema manifestation som sammankallats av främlingsfientliga Alternativ för Tyskland och den islamfientliga rörelsen Pegida, medan ytterligare tusentals samlades till en motdemonstration under parollen "Ett nazistfritt Chemnitz".

Totalt tågade omkring 11 000 människor i de olika demonstrationerna, enligt polisens uppskattningar.

När folkmassorna skingrades framåt kvällen uppstod bråk mellan mindre grupper. Den socialdemokratiske parlamentsledamoten Sören Bartol vittnar om hur hans sällskap "attackerades av nazister" när de var på väg från den anti-rasistiska demonstrationen.

"Alla SPD-flaggor vandaliserades och några attackerades också fysiskt", skriver han på Twitter.

Totalt skadades 18 människor, däribland tre poliser, under lördagens oroligheter uppger polisen i ett uttalande på söndagen.

Dessutom skadades en 20-årig man med utländsk bakgrund lindrigt då han blev påhoppad av fyra maskerade män i utkanten av staden. Polisen utreder om händelsen har kopplingar till demonstrationerna.

Chemnitz har varit i blickfånget sedan förra helgen då tusentals personer, till stor del högerextrema och främlingsfientliga, gick ut på gatorna efter en dödlig knivattack mot en tysk 35-åring som en syrier och en irakier är misstänkta för. Protesterna urartade och flera människor med utländsk bakgrund angreps av demonstranter.

TT