Annons
Nyheter

Nya massgravar hittade i Kongo

FN-utredare har hittat ytterligare massgravar i Kasai-regionen i centrala Kongo-Kinshasa, där landets armé bekämpar ett uppror. Det var i Kasai-regionen som två-FN-utredare, en av dem en svenska, fördes bort och mördades i mars, när de skulle undersöka misstänkta övergrepp på civila.(TT)
Publicerad 3 april 2017

FN-utredare har hittat ytterligare massgravar i Kasai-regionen i centrala Kongo-Kinshasa, där landets armé bekämpar ett uppror.

Det var i Kasai-regionen som två-FN-utredare, en av dem en svenska, fördes bort och mördades i mars, när de skulle undersöka misstänkta övergrepp på civila.

Annons

Antalet massgravar som påträffats har ökat från 10 till 23, säger José Maroa Aranaz, chef för FN:s människorättskontor UNJHRO, till AFP. Han nämner ingen siffra över hur många kroppar de innehåller, utan hänvisar till de kongolesiska myndigheterna.

Regeringens talesman har tidigare medgett kännedom om att "fler än tre massgravar" påträffats i regionen, men har inte uttalat sig om vilka de döda eller gärningsmännen kan vara.

Strider bröt ut i Kasai-regionen i augusti förra året, sedan en lokal upprorsledare dödats av regeringsstyrkor. FN har kritiserat regeringstyrkorna för övervåld mot de dåligt utrustade miliserna. Dessa har i sin tur anklagats för grymheter och rekrytering av barnsoldater. Enligt polisen i Kongo-Kinshasa dödades 30 poliser i ett bakhåll den 24 mars.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons