Nyheter

Nytt Koreatoppmöte i september

Nord- och Sydkorea har kommit överens om att hålla toppmöte i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang i september. Det blir tredje gången i år som ländernas ledare träffas.(TT)
Publicerad 13 augusti 2018

Överenskommelsen om ett nytt möte i september nåddes under måndagen då representanter för länderna träffades på den norra sidan om stilleståndslinjen i Panmunjom. Ännu har dock inget exakt datum utlysts.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In träffades för första gången i april, vid gränsen. Mötet innebar ett historiskt närmande, och en vändning efter över ett år av stigande spänningar på Koreahalvön.

Ledarna lovade då varandra ett nytt toppmöte i just Pyongyang. Sedan dess har de setts ytterligare en gång, i maj, vid Panmunjom.

Samtidigt har tvivel väckts om Nordkoreas villighet att ge upp sina kärnvapen. Kim Jong-Un förband sig vid mötet med USA:s president Donald Trump i juni att arbeta mot det något vaga målet om en kärnvapennedrustning av Koreahalvön.

Men inga konkreta framsteg har ännu gjorts i frågan.

Nordkoreas chefsförhandlare Ri Son Gwon säger i en kommentar att mötet i höst "kommer att uppfylla folkets önskningar". Dessutom använde han ett ordspråk för att beskriva Sydkorea som en mycket nära vän.

Sydkoreas återföreningsminister Cho Myoung-Gyon säger att många frågor kommer att diskuteras på toppmötet men att alla problem borde kunna lösas om de båda länderna "delar samma inställning".

TT