Annons
Nyheter

Ryssland varnar USA för insats i Syrien

Ryssland varnar USA för att det kan bli "negativa konsekvenser" om USA utför en militär insats i Syrien som ett svar på kemvapenattacken tidigare i veckan.(TT)
Publicerad 7 april 2017
””

Giftgasattacken har lett till en helomvändning för den amerikanska inblandningen i Syrien och USA:s utrikesminister Rex Tillerson har tidigare utlovat ett "lämpligt svar" på attacken i staden Khan Sheikun.

Ingen omröstning

Annons

Den väntade omröstningen i FN:s säkerhetsråd om förslaget till resolution med krav på en utredning om den misstänkta giftgasattacken i staden Khan Sheikhun i provinsen Idlib i Syrien, blev inte av på torsdagen.

Obduktioner indikerar att attacken utfördes med stridsgasen sarin.

"FN:s säkerhetsråd kommer inte att rösta om resolutionen om Syrien i kväll. Förhandlingar bland rådsmedlemmarna pågår", skrev brittiske diplomaten Stephen Hickey på Twitter under kvällen.

Vetorätt

Storbritannien, Frankrike och USA vill se en omröstning om ländernas utkast till resolutionen så snart som möjligt.

Ryssland, Syriens viktigaste allierade, kan med sitt veto sätta stopp för förslaget, som har skrivits om något under förhandlingar de senaste dagarna.

Enlig utkastet ska en oberoende utredning göras och Syriens regering måste ge information om vad landets militär gjorde under dagen för attacken. Där står också att FN:s generalsekreterare Antonio Guterres ska rapportera till säkerhetsrådet om huruvida Syrien samarbetar med FN:s utredare.

Det behövs nio röster för en resolution och inga veton från USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland eller Kina för att den ska antas.

"Ogrundade anklagelser"

Storbritannien, Frankrike och USA lägger skulden för attacken på Syriens president Bashar al-Assads styrkor. Syriens militär har nekat till anklagelserna.

Annons

Rysslands president Vladimir Putin säger att det är oacceptabelt att komma med "ogrundade anklagelser" om attacken.

Ryssland har formulerat ett eget utkast till resolution. Där finns inga krav på att Syrien ska samarbeta med en oberoende utredning. Det är oklart om Ryssland kommer att begära en egen omröstning om det utkastet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons